Kuten varmasti kaikki ovat jo kuulleet, koronapandemia on vaikuttanut työmarkkinoihin todella paljon. Olemme kuulleet eri toimialojen haasteellisista tilanteista. Hallituksen viimeviikkoiset päätökset eivät varmastikaan helpota ravintola-alan ahdinkoa.
Mutta mitä oikeasti kuuluu työmarkkinoille? Miksi sinun on tärkeää tiedostaa työmarkkinatilanne riippumatta siitä, oletko itse miettimässä seuraavaa askelta työllistymisen suhteen vai toimitko asiantuntijana työllisyyspalveluissa?
Työllisyyden kuntakokeilut alkoivat
Suomalainen työllisyyden edistäminen sai uudenlaisia tuulia, kun työllisyyden kuntakokeilut starttasivat 1.3.2021. Näin myös monella alueella omavalmentajat tulevat tukemaan työnhakijoita. Samalla kokeilut tuovat myös henkilökohtaisemman ohjauksen työnhakijan tueksi. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa, mitä työmarkkinoilla tapahtuu.
Kun työmarkkinoita tarkastellaan hiukan pidemmällä aikaperspektiivillä, huomaamme, että työpaikkoja on itse asiassa tarjolla todella hyvin. Keskimääräisesti Suomessa on avoimia työpaikkoja tarjolla vajaat 600 000. Vaikka koronapandemia vaikutti työmarkkinoihin rajusti, silti viime vuonna oli tarjolla enemmän työtehtäviä kuin keskimäärin. Työmarkkinoiden pudotus oli itseasiassa hyvin samaa luokkaa kuin 2008–2009 pankkikriisin jälkeen.

Miksi työmarkkinaa pitäisi tunnistaa oman työllistymisen sekä muiden ohjaamisen takia?
Ensinnäkin tuota yleistä työmarkkinatilannetta, mitä äsken avasin ja päivittäin saamme lukea lehdistä jossain muotoa, ei kohtaa yksikään työnhakija. Työnhakijat kohtaavat aina oman yksilöllisen työmarkkinan.
Tähän henkilökohtaiseen työmarkkina-asemaan vaikuttavat
- asuinpaikka (työmarkkinatilanne),
- koulutus & osaamisen sekä
- työkyky.
Kun tarkastelemme tätä alueellista työmarkkinatilannetta, pääsemme kiinni siihen, mitä työmarkkinoilla tapahtuu ja miten se vaikuttaa meidän tai asiakkaiden työllistymiseen.
Nostan esiin muutaman esimerkin.
Esimerkki 1
Kuten alla olevat kuvaajat kertovat, alueellinen työmarkkinavaikutus oli hyvin erilainen viime vuonna. Esimerkiksi Pohjois-Savossa työmarkkinaheilahdukset olivat huomattavasti pienempiä kuin Uudellamaalla.
Vuosi 2019/2021


Esimerkki 2
Mutta ennen kaikkea ammattikohtainen tarkastelu tuo näkyvyyttä siihen, että korona on myös piristänyt toisten ammattiryhmien kysyntää. Nostan tässä esiin nyt betonityöntekijät. Kuten alla olevista kuvista huomataan, kysyntää on ollut todella paljon.
Betonityöntekijä

Kysyntää saattaa selittää esimerkiksi se, että pandemia on vaikeuttanut ulkomaisen työvoiman saatavuutta. Ennen kaikkea muutokset työmarkkinoilla niissä ammateissa mihin tavoittelet työllistymistä ovat sellaisia tekijöitä, mitä meidän pitäisi osata tunnistaa. Olemme sitten itse työnhaussa tai ohjaamme asiakkaita kohti työllistymistä. Esimerkiksi tämä kysynnän kasvu saattaa olla merkittävä mahdollisuus esim. rakennusalaa opiskeleville nuorille päästä kiinnittymään työelämään juuri betonialan osaamisen ja kysynnän kautta.
Miten ForeAmmatti auttaa sinua tunnistamaan työmarkkinatilanteen?
ForeAmmatti kertoo kaikkien ammattien työmarkkinatilanteet. Pystyt tarkastelemaan palvelun kautta päivittäin päivittyvällä datalla sitä, mihin ammatteihin tulee eniten työpaikkailmoituksia juuri tarkastelemallasi alueella. Aluetarkkuudeksi voit valita kunnan tai niiden kombinaation tai esimerkiksi maakunnan. Näin pääset kiinni siihen, missä ammateissa on kysyntää juuri nyt sinun alueellasi.
Pystyt palvelun kautta tunnistamaan alueellisesti myös työnantajat sekä henkilöstöpalvelualan toimijat, jotka rekrytoivat sinua kiinnostavaan ammattiin osaajia. Näin voit kohdistaa työnhakuasi vielä tehokkaammin.
Muista, kun tunnistat oman tai asiakkaasi työmarkkinatilanteen alueellisen työmarkkinan, osaamisen ja työkyvyn kautta, löydät ne oikeat mahdollisuudet, mihin kannattaa panostaa työnhaussa.