Kuvassa on samasta miesoletetusta puhelimessa kaksi kuvaa vierekkäin. Vasemmalla puolella olevan hahmon takana on vaaleansininen tausta ja oikealla olevan takana on metsänvihreä tausta. Vasemman puoleisessa kuvassa miesoletettu näyttää mietteliäältä ja hän haluaa selvästi kysyä jotakin. Oikean puolen kuvassa soittaja on saanut vastauksia ja hän hymyilee.

Generalistin vinkit Osaamiskartoituksen hyödyntämiseen

Blogit / Osaamiskartoitus / Työnhakijalle

– Halojaa, ForeAmmatin tuen palvelut.

– No, generalisti tässä hei.

– Hei generalisti, täällä puhuu toinen! Miten voin auttaa?

– No tuota, ForeAmmatin Osaamiskartoituksesta, kun eihän siellä ole sellaista ammattia, joka vastaisi mun työhistoriaa, saati osaamista. Eli skippaanko kokonaan?

– Älä veikkonen, älä ihmeessä!


– No mitenkä tästä siis alkuun ja eteenpäin?

– Näin meidän kesken, helposti. Sopiiko, että raotan ensin vähän ForeAmmatin Osaamiskartoituksen toimintalogiikkaa?

– Okei… Ei kai tässä mene kauan?

– Ei suinkaan, tää on simppeli juttu. ForeAmmatin Osaamiskartoitus perustuu Euroopan komission kehittämään ESCO-osaamisluokitukseen.

– Luokitukseen? Okei. No se on simppeliä ja avaa tätä peliä vähän enemmän.

– Aivan. Luokitus on tässä tapauksessa hallinnollinen tapa järjestää ja synkata melkein 14 000 osaamista ja yli 3 000 ammattia. Ja luokituksen avulla Osaamiskartoituksen voi kääntää jopa 30 kielelle.

– Oho, isoja lukuja!

– Juu. Eli se luokitus on siis vain viitekehys tälle kaikelle. Oikeastihan meillä kaikilla on täysin uniikki elämä, työura ja osaamisia on kertynyt vaikka millaisissa yhteyksissä. Eli sä voit valita itsellesi osaamisia ihan mistä ammatista haluat. Osaaminen ratkaisee, ei se, mihin luokittaja on jotkut osaamiset sijoittanut. Arvaanko oikein, että sä olet jossain kohtaa toiminut opettajan sijaisena?

– No juu, opiskelujen loppuvaiheessa kyllä.

– Ja todennäköisesti siellä oli samaan aikaan joku EU-projekti meneillään?

– Muistaakseni kaksi. Käytiin oikein Ruotsissa asti. Oli siinä yhtä jos toistakin raporttia täytettäväksi!

– Eli sä voit hyvin poimia osaamisia erilaisista opettaja-ammateista. Siellä ei välttämättä ole projektinhallintaa, mutta ne sä voit valita muista ammateista. Ja kaikki projektitoiminta on viestintää, niin ne osaamiset voit hakea viestinnän ammateista. Äläkä unohda ruotsia.

– Det gör jag inte, naturligtvis! Mut en mä halua nyt opettajaksi! Tai viestintätoimistoon!

– No problem. Ei kaikki halua. Mutta sun tuleva työnantaja saattaa arvostaa, että sulla on opettamiseen ja viestintään liitettyjä osaamista.

– Niin joo, totta. Ja monissa myöhemmissä kehityshanke-, hankekehitys- ja kuvioissa mä oon kyllä vähän niinku opettanutkin. Ja tietysti viestinyt. Ja raportoinut. Ja järjestänyt tilaisuuksia, vetänyt työpajoja ja kaikkee.

– Jep jep. Muistapa Osaamiskartoituksen hakusanoiksi ”kehit”, ”järjest” ja ”raport”!


– Kehit niin kuin kehittää? Siis riittääkö vaan noi sanojen alut Osaamiskartoituksen haussa?

– Riittää. Toki, tarkentamalla hakusanaa, osumien määrä vähenee, mutta laatu paranee. Luokitukseen vielä, vaikka siinä synkataan osaamisia ja ammatteja, niin ei aivan kaikkia.

– Arvasin. Aina näissä on joku poikkeus.

– Joo, mutta tää on hyvä juttu. ForeAmmatissa sä voit valita geneerisiä osaamisia kirjoittamalla hakukenttään ”työelämätaidot”. Ne on kaikkiin ammatteihin kuuluvia, joten ne ei ole synkassa mihinkään tiettyyn. Mutta ymmärrät, että käytännössä työnantaja, tai ainakin uudet kollegat vaatii niitä aina, että uudella työntekijällä on käsitys, miten töitä tehdään. Se on oikeesti aika hyvä listaus.

– Okei, mä koitan muistaa tuon… Mutta eikö toi oo turhaa, kun kaikki tuollaiset osaa.

– Luuletko?

– Siis eikö?

– Ehkä osaa, mutta ei välttämättä tule mieleen sanoittaa osaamistaan niiden osalta. Ja miten käy, jos pääset työnhaussa loppusuoralle, niin mainitsetko kaikki tuollaisetkin osaamiset ja vahvuudet haastattelussa? Tultiinko siihen tilanteeseen voittamaan vai häviämään?

– Joo, tän mä tiedän, tultiin. Check. Mutta mites, kun mulla on näitä Googlen sertifikaatteja suoritettuna…

– Erinomaista! Sä voit vaikka sanahaulla hakea niihin liittyviä osaamisia tai sitten oikaiset sen verran, että klikkaat Osaamiskartoituksesta oikeat sertifikaatit Kortit, passit ja pätevyydet -listauksesta. Se on tuosta ESCOsta irrallinen kokonaisuus, joka me ollaan ForeAmmattiin luotu. Sinne on just päivitetty tuollaisia sertifikaatteja. Mä suosittelisin kyllä molempien tapojen hyödyntämistä.

– Okei!


– No olisiko tässä jo evästystä alkuun?

– Joo, eiköhän. Tai siis, että mitä jos unohdan merkitä jonkun olennaisen? Tai valitsen väärän? Pitääkö alottaa alusta ja kenelle mä näitä osaamisia koskaan näytän? Sulle?

– Otetaan asia kerrallaan.

  1. Sä voit päivittää ForeAmmatissa osaamistasi ihan milloin vain. Se pysyy aina ajan tasalla. Ja sä hallinnoit sitä itse.
  2. Voit jakaa näkymän sun osaamiseen sille taholle, jolta sait ForeAmmatti-kutsun. Tai tarvittaessa monellekin taholle. Ne voi auttaa sua ja näkee aina reaaliaikaisen osaamisen. Tai ei näe mitään, jos et anna näkymää tai otat sen pois. Sä päätät.
  3. Vaikka ForeAmmatti on Foredata Oy:n tuote, meillä Foredatalla kukaan ei näe sun osaamista. Et pysty mitenkään näyttämään sitä meille.

– Mä päätän, hyvä. Pystytsä ihan nopeesti vielä kertaan?

– Juu, totta kai!

  1. Tee osaamiskartoitus ja pidä se ajan tasalla.
  2. Jaa näkymä kutsujataholle.
  3. Hyödynnä saamaasi apua ja tukea, sanoita osaamistasi esim. työhakemuksiin.
  4. Hyödynnä ForeAmmatin työmarkkinatiedot ja työpaikkailmoitukset.
  5. Mene töihin. Tai jos huomaat, että joku osaamisalue tarvii päivitystä, hae kouluun tai muualle oppimaan.
  6. Muista monipuolinen ruoka ja riittävä lepo.

– Tosi freshiä! Mutta että ruoka ja lepo?

– Sori, toi tulee aina, mä olin joskus yhdessä hankkeessa, jossa noita pohdittiin suhteessa työhyvinvointiin ja alueelliseen kilpailukykyyn…


– Aa, okei, selkis. Enköhän mä tästä pääse alkuun.

– Pääset varmasti. Tai jos tulee joku probleema, lähetä meille tukipyyntö ForeAmmatin kautta.

– Ok, hyvä tietää. Moikka!

– Hei vaan ja lycka till!

– Tänks!