ForeAmmatti.fi – Saavutettavuusseloste

1.10.2020 alkaen

Saavutettavuudella tarkoitetaan, että verkkosivut sisältöineen ovat sellaisia, että kuka tahansa voisi niitä käyttää ja ymmärtää mitä niissä sanotaan.

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa julkista sektoria ja osaa yksityisen sektorin organisaatioista noudattamaan saavutettavuusvaatimuksia, joka pohjautuu EU:n saavutettavuusdirektiiviin. Lain mukaan kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet käyttää digitaalisia palveluita.

ForeAmmatin saavutettavuus

Teemme jatkuvasti monin tavoin työtä parantaaksemme sivuston käytettävyyttä, ymmärrettävyyttä ja saavutettavuutta kaikille käyttäjäryhmillemme. Lisäksi ForeAmmatin testauksessa on mukana käyttäjiä eri vammais- ja käyttäjäryhmistä.

Kolmansien osapuolien toteuttamat ohjelmistot, jotka toimivat ForeAmmatin päällä eivät välttämättä ole kaikilta osin täysin saavutettavia.

ForeAmmatti-sivusto on julkaistu vuonna 2012 ja se noudattaa pääosiltaan WCAG 2.1 -kriteeristön AA-tasoa.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme?

Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Otamme mielellämme vastaan palautetta, kysymyksiä ja kommentteja ForeAmmatti-palvelun alareunasta löytyvän Ota yhteyttä -lomakkeen kautta. Voit olla meihin yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuki@foreammatti.fi.

Toteuttamiamme saavutettavuuteen vaikuttavia asioita ForeAmmatissa

  • ForeAmmatin kotisivut eli sivut ennen palveluun sisäänkirjautumista, on suunniteltu vastaamaan värikontrastien sekä fonttien osalta aina verkkosisällön saavutettavuusohjeisto WCAG 2.1 -kriteeristön mukaista AA-tasoa.
  • Kirjautuneena sisään ForeAmmatti-palveluun, palvelua voi käyttää myös suuren kontrastin versiona. Tällöin sivusto on pääosin mustavalkoinen tai harmaasävyinen niin, että sävyjen erot, fonttikoot ja taulukoiden muotoilut ovat erottuvampia, kuin tavanomaisessa ulkoasuversiossa.
  • ForeAmmatti-palvelussa interaktiiviset ohjepolut selittävät askel askeleelta edeten monia ForeAmmatin ominaisuuksia ja helpottavat ForeAmmatissa näkyvien tietojen tulkintaa. Polut on toteutettu ulkopuolisen tahon toimesta, eivätkä ne välttämättä ole kontrastin tai fonttikokojen osalta täysin saavutettavia.

Havaitsemiamme kehityskohteita ForeAmmatissa

  • ForeAmmatti-palvelussa olevissa ohjevideoissa ei ole puheen kanssa synkronoituja tekstityksiä. Sen sijaan useimmissa ohjevideoissa on etu- ja jälkikäteen koostettuna olennaisimmat seikat videon sisällöstä.
  • Palvelun kehittyessä siihen lisättävät uudet videot korvaavat ajan myötä vanhat videot. Uusissa videoissa otetaan huomioon saavutettavuus. Videoita korvataan jatkossa myös osin interaktiivisilla ohjepoluilla.
  • ForeAmmatissa käytetyt Google-kartat eivät ole täysin saavutettavia kaikilta osin. Olennaisin tieto (valitun ammatin työpaikkojen lukumäärä, valittu alue) esitetään kartan yläpuolella tekstimuodossa.
  • Joistakin ForeAmmatin kuvista, painikkeista ja linkeistä puuttuu tekstivastineet.
  • Parannuksia on jo toteutettu aiemman korkean kontrastin version julkaisun yhteydessä.
  • Joidenkin valikoiden toimivuus ei ole täydellistä näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmalla.
  • Parannuksia on jo toteutettu aiemman korkean kontrastin version julkaisun yhteydessä.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000