Tunnistatko, mitä kaikkea osaat? Osaatko sanoittaa osaamistasi?

Tiedätkö, mitä osaat?

Blogit / Alan valintaan / Osaamiskartoitus / Työmarkkinat / Työnhakijalle

Sanonta: ”Se on helppoa, kun sen osaa.” Niinpä niin. Tiedätkö, mitä se on? Tunnistatko osaamisesi?

Mitä osaamista tunnistat kuvasta? Onko sinun helppo tunnistaa osaamista?

Monelle oman osaamisen tunnistaminen on haasteellista. Onneksi osaamista voi kuitenkin opetella tunnistamaan – sekin on taito, joka kehittyy. Voit myös saada apua osaamiskysymyksien pohdintaan ForeAmmatista.

Vaikka osaaminen voi olla keskeinen valttikorttisi työhaussa, se ei ole ainoa elementti. Myös työpaikkojen tarjonta, työkykysi ja oma motivaatiosi vaikuttavat siihen, millaisina kohtaat työmarkkinat eli sinulle sopivat työmahdollisuudet.

Oppia ikä kaikki

Osaamista ja taitoa kertyy koko ajan. Muodollisen koulutuksen lisäksi käymme erilaisia kursseja, katselemme sisältöjä YouTubessa, luemme, käymme töissä, harrastamme ja ylipäänsä elämme arkielämää. Toiset taidoistamme ovat työelämän kannalta hyödyllisempiä kuin toiset. Jos et työskentele elintarvikkeiden kanssa, voileivän tekemisen taito tuskin palvelee sinua muutoin kuin ruoka-aikaan. Jos sen sijaan rakentelet harrastuksenasi tietokoneita ja päädyt alalle töihin, harrastuksena opittu taito onkin merkittävä hyöty myös työssä.


Jotta saat hyödyn osaamisestasi työnhaussa, täytyy sinun oppia tunnistamaan ja sanoittamaan se.


Työmarkkinat ovat nälkäisiä muodolliselle koulutukselle ja pätevyyksille. Haluan uskoa, että vielä tärkeämpää on kuitenkin se, mitä osaa. Alasta ja tehtävästä riippuu, millaisen painoarvon muodollinen koulutus saa. Jotta saat hyödyn osaamisestasi työnhaussa, täytyy sinun oppia tunnistamaan se ja sanoittamaan se. Kun tiedät, miten osaaminen näkyy työssäsi, ja mitä hyötyä se tuottaa työnantajallesi, olet jo pitkällä.

ForeAmmatin Osaamiskartoitus auttaa sinua tunnistamaan ja sanoittamaan osaamistasi

Älä huoli, vaikka et osaisi kuvata yhtään osaamistasi. ForeAmmatti auttaa sinua! Aloita osaamisprofiilisi kerääminen hakemalla osaamisia Osaamiskartoituksen ammattihaulla eli käymällä läpi osaamisia niistä ammateista, joista sinulla on kokemusta. Helpointa on aloittaa nykyisestä tai viimeisimmästä tehtävästäsi.

Täydennä osaamisprofiiliasi sen jälkeen sanahaulla. Sanahaulla voit lähteä etsimään osaamista tarjoamalla hakukoneelle muutaman kirjaimen osaamisesta. Sanahaku on hyödyllinen myös silloin, jos sinulle ei ole vielä kertynyt työkokemusta. Olet ehkä hoitanut lapsia tai lemmikkejä, käyttänyt astianpesukonetta tai valmistanut voileipiä. Kokeile siis etsiä osaamisia arkitaitojen tai harrastusten pohjalta.

Kuinka sanoitat osaamisesi?

Kun sinulla on lista osaamisia osaamisprofiilissasi, voit valita niistä hakemasi tehtävän kannalta kaikkein tärkeimmät ja purkaa osaamisen tekemiseksi. Miten esimerkiksi kestää stressiä -osaaminen näkyy konkreettisesti sinun työssäsi? Tarkoittaako se sitä, että jaksat hymyillä asiakkaille, vaikka kassajono olisi miten pitkä? Vai sitä, että pystyt tekemään numerotarkkaa työtä nopeasti ja virheettömästi, vaikka määräaika painaisi päälle? Pysähdy vielä miettimään, miten olet tämän osaamisen hankkinut. Oletko perusluonteeltasi viilipytty vai oletko työskennellyt tehtävissä, joissa on ollut pakko oppia keskittymään käsillä olevaan tehtävään ja unohtaa muu?

Kuvakaappaus ForeAmmatti-palvelun Osaamiskartoituksesta, johon on kerätty erilaisia osaamisia mukaan. Valittuna on esimerkiksi esitellä ruokalistat, hoitaa varauksia, valmistella voileipiä, valmistaa kasvisruokia, paloitella kalaa, puhdistaa pintoja ja valmistaa jälkiruoat.

ForeAmmatin Osaamiskartoituksen avulla voit tunnistaa ja sanoittaa osaamistasi.

Voit vaikuttaa siihen, millaisen työmarkkinan kohtaat

Jokainen kohtaa työmarkkinat eli tarjolla olevat työmahdollisuudet henkilökohtaisesti. Osaaminen on perusta menestymiselle työmarkkinoilla. Tarkista siis, että osaamisesi on ajan tasalla tehtäviin, joita haet.  Jos tunnistat, mitä osaamista sinulta puuttuu, olet jo askeleen lähempänä päämäärääsi ja voit alkaa pohtia, miten voisit hankkia tarvittavan osaamisen.

ForeAmmatista löydät pohdintojesi tueksi tietoa esimerkiksi siitä, millainen on sinua kiinnostavassa ammatissa työskentelevien henkilöiden koulutustausta ja millaista osaamista ammatissa vaaditaan. Saatat myös huomata, että sinulla onkin jo valmiiksi moneen tehtävään tai ammattiin liittyvää osaamista.

Muista myös kunnioittaa työkykyäsi ja hakea tehtäviä, jotka sopivat siihen. Voit pohtia omaa tilannettasi sekä työ- ja toimintakykyäsi ForeAmmatissa Työterveyslaitoksen kehittämän Kykyviisari-itsearviointikyselyn avulla.

Työnhakualueesi ja hakemasi tehtävät ratkaisevat usein työnhaun onnistumisessa. ForeAmmatti auttaakin sinua hahmottamaan työnhakualueesi vaikutusta työpaikkatarjontaan näyttämällä osaamisprofiiliisi sopivia avoimia työpaikkoja. Ammattikohtaisista tiedoista pääset myös tutustumaan tarkemmin mm. ammattien kilpailutilanteeseen.

Kuvassa on erään kaupungin ja kaupungin läheisen kehyskunnan työpaikkatarjonta suhteessa samaan osaamisprofiiliin esitettynä pystydiagrammissa. Kummankaltaiset työmarkkinat sinä valitset kohdata? Isompi hakualue tuottaa enemmän tuloksia.
Kuvassa on erään kaupungin ja kaupungin läheisen kehyskunnan työpaikkatarjonta suhteessa samaan osaamisprofiiliin. Kummankaltaiset työmarkkinat sinä valitset kohdata?

Minkälaista työtä sinä haluat tehdä?

Oma asenteesi, motivaatiosi ja työnhakuaktiivisuutesi ovat myös tärkeitä tekijöitä siinä, millaisina työmarkkinat näyttäytyvät juuri sinulle. Terve itseluottamus, itsesi tunteminen, usko työpaikan löytymiseen ja sinnikkyys auttavat sinua eteenpäin.


Osaamisprofiilin rakentaminen ja työnhaku ovat prosesseja, Valmista ei tarvitse tulla, eikä yleensä tulekaan, yhdeltä istumalta. Tärkeintä on, että etenet kohti tavoitteitasi askel kerrallaan.


Pysähdy hetkeksi kuulostelemaan, millaisia ajatuksia sinulla on työnhakuusi liittyen. Kuuluuko puheessasi usko mahdollisuuksiin vai kuuletko enemmän rajoittavia ajatuksia? Jos löydät itsestäsi rajoittavia uskomuksia työnhakuusi liittyen, osaamisen pohtiminen on erityisen hyödyllistä sinulle.

Kun huomaat ajattelevasi työllistymisen esteitä, voit päättääkin siirtää ajatuksesi tunnistamiisi vahvuuksiin ja taitoihin, joita sinulla on. Osaamisprofiilin rakentaminen ja työnhaku ovat prosesseja. Valmista ei tarvitse tulla, eikä yleensä tulekaan, yhdeltä istumalta. Tärkeintä on, että etenet kohti tavoitteitasi askel kerrallaan. Onnea matkaan!

Koulutus- ja valmennuspäällikkö, Foredata Oy

terhi.reinikainen@foredata.fi 050 543 0916