Työhönvalmentaja Kalle Mertasen vinkit osaamisen kartoittamiseen ja työnhakuun.

Työhönvalmentaja-Kallen vinkit osaamisen kartoittamiseen ja työnhakuun

Työnhakijalle / Blogit / ForeAmmatin käyttöesimerkit / Osaamiskartoitus

Tiedämme, että työnhaun aloittaminen tai uravalinnan miettiminen on vaikeaa. Päätöksentekoon tarvitaan tietoa. Missä olen hyvä? Millainen työ sopisi minulle? Millaisiin ammatteihin osaamiseni sopii? Millaisia avoimia työpaikkoja on? Onko minulla riittävästi osaamista hakea tätä työpaikkaa? Mistä lähden liikkeelle? No, ForeAmmatti tarjoaa sinulle sitä tarvitsemaasi tietoa. ForeAmmatti on vähän kuin työnhaun Google.

Kuten Googlesta tietoa hakiessa, täytyy sinulla olla myös ForeAmmattia käyttäessäsi ensin jokin ajatus siitä, mitä tietoa haluat löytää. Jos takkisi on aivan tyhjä, kannattaa aloittaa se oman tulevan työelämän pohdinta vastaamalla esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaiset asiat sinua kiinnostavat?
  • Minkä luontoinen ihminen olet? Taiteellinen, analyyttinen? Ekstrovertti, introvertti?
  • Millaisessa työssä parhaiten viihdyt? Toimistotyössä, ulkotyössä, tiimityössä?
  • Ja sitten ihan klassikkokysymys: Mikä oli lapsena sinun haaveammattisi?

Kysymyksiin vastaamalla saat rajattua työnhakuasi tai ammatinvalintaasi omien kiinnostustesi mukaan. Turhaan etsit sellaista työtä, joka ei ollenkaan sovi luonteeseesi tai kiinnostuksiisi. Kyllä työn on hyvä olla mielekästä!

Usein ajatellaan, että rekrytoinnissa kokemus ratkaisee. Minusta sinun pitää nostaa enemmän se oma potentiaali ja omat mahdollisuudet siihen keskiöön. Kuitenkin rekrytoinneissa haetaan sitä ihmistä, joka tuo lisäarvoa siihen työyhteisöön, työskentelyyn ja auttaa tavoitteisiin pääsemisessä.

Näin kartoitat osaamistasi

Nyt kun sait rajattua jonkin verran, millaista työtä haet kiinnostuksiesi ja luonteesi mukaan, mietitään seuraavaksi sinun osaamistasi. Selvitetään, miten osaamisesi ja kiinnostuksesi kohtaavat työelämässä.

ForeAmmatin Osaamiskartoituksen avulla pohdit ja kartoitat osaamistasi ja näet, mihin ammatteihin tai avoimiin työpaikkoihin osaaminen soveltuu. Klikkaa vain osaaminen Osaamiskartoituksessa vihreäksi ja se tallentuu automaattisesti osaamisprofiiliisi.

Voit kartoittaa osaamistasi esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:

  • Millaisia työelämätaitoja sinulla on? On hyvä lähteä miettimään osaamistaan jostakin helposta. Työelämätaidot löytyvät Osaamiskartoituksesta omalta sivultaan.
  • Millaiset ammatit sinua kiinnostavat? Kirjoita ammatti hakuun ja valitse osaaminen, mitä sinulla on ammatista.
  • Mihin ammattiin olet kouluttautunut? Kirjoita ammatti hakuun ja valitse mukaan osaamisesi.
  • Millaista työtä olet tehnyt? Hae näiden ammattien tai työtehtävien kautta osaamistasi mukaan osaamisprofiiliisi.
  • Entäpä missä olet hyvä? Esimerkiksi harrastusten tai kiinnostuksiesi kautta? Kokeile hakea osaamisia avoimella sanahaulla mukaan. Osaamista kertyy meille kaikille muualtakin kuin vain tutkinnosta, jonka suoritit tai niistä töistä, mitä olet tehnyt.

Näet avoimet työpaikat ja osaamiseesi sopivat ammatit ForeAmmatissa Omat tiedot -osion Työelämäprofiilistasi. Miltä vaikuttaa? Onko listauksissa sinua kiinnostavia työpaikkailmoituksia tai ammatteja? Osa ehdotuksista voi olla outoja tai sinusta epärelevantteja. Älä välitä niistä. Tämä johtuu palvelun käyttämistä eurooppalaisista virallisista ammatti- ja osaamisluokituksista. Keskity itseäsi kiinnostaviin ehdotuksiin.

Muista, että voit aina muokata osaamisvalintojasi. Sen mukaan myös ehdotukset muuttuvat. Klikkaa vain osaaminen takaisin valkoiseksi ja se poistetaan osaamisprofiilistasi.

Pidä kirkkaana mielessäsi, millaista työtä haluat tehdä. Kunnioita itseäsi työnhaussa ja pistä omat paukut sellaiseen työnhakuun, mitä oikeasti haluat hakea ja tehdä työksesi. Työskentele omien tavoitteidesi eteen.

Kalle Mertanen

Teet tätä työtä itseäsi varten. Pidä kirkkaana mielessäsi, millaista työtä haluat tehdä. Kunnioita itseäsi työnhaussa ja pistä omat paukut sellaiseen työnhakuun, mitä oikeasti haluat hakea ja tehdä työksesi. Työskentele omien tavoitteidesi eteen.

Näin saat tietoa ammateista, työpaikoista ja kilpailutilanteesta

Paina ForeAmmatin valikosta Työmarkkinatiedot-painiketta. Työmarkkinatiedoista saat paljon tietoa päätöksentekoon. Valitse ensin ammatti ja hakualue sivun yläosan valikosta. Valikon oikeassa reunassa on nuolet, joista pääset valitsemaan valinnat myös listauksista.

Ammatin tiedot -sivulta saat tietoa itseäsi kiinnostavien ammattien työnkuvista, palkasta, työttömyyslukemista ja kilpailutilanteesta. Kilpailutilanteella tarkoitetaan, paljonko avoimia työpaikkoja on tarjolla hakualueellasi ja kuinka monta muuta hakijaa keskimäärin työpaikkaan hakee. Ammatin tiedoista selvität toisin sanoen, onko ammatti sellainen, mitä haluat tehdä, onko palkkaus sellainen, mitä haet ja onko kilpailutilanne sellainen, että haluat panostaa sen mukaan työnhakuusi.

Oma ehdoton suosikkini on sitten Ilmoitukset-sivu. Sieltä löydät listaukset ammattiin hakualueellasi eniten palkkaavista työnantajista sekä henkilöstövuokrausfirmoista. Voit suoraan kontaktoida näitä työnantajia!

Löydät myös Ilmoitukset-sivulta tietenkin ammatin työpaikkailmoitukset. Näet konkreettisesti, paljonko ammatissa on oikeasti pyyntiä työmarkkinoilla. Tutustu näihin avoimiin työpaikkoihin klikkaamalla työpaikkailmoitusta. Mieti ilmoitusta esimerkiksi näiden kysymysten kautta:

  • Kiinnostaako tämä työpaikka sinua?
  • Haluaisitko tehdä tätä työtä?
  • Onko sinulla tehtävään tarvittavaa osaamista?
  • Haluaisitko hakea tätä työpaikkaa?
  • Kannattaisiko sinun soittaa työpaikkaan ja kysyä lisää? Jos vastasit tähän kyllä, niin luuri käteen ja soittamaan! Ensimmäinen liike on aina isoimman kynnyksen takana. Kaikki on sen jälkeen helpompaa.

Kysymyksiin vastaamalla osaat taas paremmin kohdentaa ja rajata omaa työnhakuasi. Muista, että voit aina muokata osaamisprofiiliasi ja saada sitä kautta erilaisia työpaikkailmoitus- ja ammattiehdotuksia ForeAmmatissa. Työmarkkinatiedoista saat kaiken tarvitsemasi tiedon kaikista ammateista, mitkä sinua kiinnostavat ja se auttaa sinua tekemään valintoja työnhakuusi tai uravalintaasi liittyen.

Kalle Mertanen työskentelee Kuopion seudun kuntakokeilussa digipalvelujen työllisyyspalvelukoordinaattorina. Mertanen valmentaa kuntakokeilun asiakkaita Stand By Me -työnhaunvalmennuksessa.

Kuopion seudun kuntakokeilun asiakkailleen tarjoama Stand By Me – rinnalla kulkeva työnhaunvalmennus auttaa työnhakijaa tunnistamaan työkykynsä sekä osaamisensa kautta mahdollisuudet työelämässä. Valmennuksissa Mertaselle on varattu työnhakijan kanssa aikaa jopa 1,5 tuntia, mikä mahdollistaa työnhakijan tilanteeseen laaja-alaisen paneutumisen.

Tutustu Stand By Me -työnhaunvalmennukseen >>

Vieraskynä-kirjoittajaprofiililla julkaistaan työllisyyden edistämisen organisaatioiden asiantuntijoiden kirjoituksia, jotka käsittelevät ForeAmmatin hyödyntämistä eri näkökulmista.

foreammatti@foreammatti.fi